email mail spotify-with-circle facebook github-with-circle google-with-circle instagram-with-circle linkedin-with-circle twitter-with-circle youtube-with-circle
:::: MENY ::::

Windows Phone vara eller icke vara

Windows Phone-telefonen "Microsoft Lumia 950"Om du funderat på att köpa en Windows Phone (och bor i USA) så har du till på söndag 1 maj på dig att göra en riktigt bra deal: köp en Lumia 950 XL och få en Lumia 950 på köpet (Källa: Microsoft Store,  The Verge).

Antagligen har du inte ens tänkt tanken att skaffa en Windows Phone, precis som majoriteten av alla andra smartphone-användare världen över. Diskussionen om Windows Phone vara eller icke vara blossade upp ordentligt tidigare i år när det rapporterades att antalet sålda enheter (100 miljoner sedan starten) inte ens går att jämföra med konkurrenternas siffror (iOS och Android 4,5 miljarder). Med en sjunkande marknadsandel på under 2 % finns det ingen framtid för Windows Phone – i alla fall inte så som läget ser ut just nu. Microsoft sa under sin årliga utvecklarkonferens Build att Windows Phone inte har i fokus i år, något som talar sitt tydliga språk för plattformens framtid.

Oavsett vad du tycker om Windows Phone så är det inte av ondo med konkurrens. Att Apples tidigare dominans har utmanats hårt och rättvist av Android betyder att utvecklingen går framåt utan att endast en leverantör styr. Jag tycker personligen att det hade varit kul med en ordentlig satsning från Microsoft.

Så vilket är då det mest troliga scenariet?

  • Windows Phone läggs ned helt. Finito. The End.
  • De kastar ut sitt egna operativsystem till förmån för en specialversion av Android. Lite i samma stil som Amazon Kindle och Blackberry gjort.
  • De läker sina sår och lär sig av sina misstag för att om ett år presentera en imponerande nysatsning.

Jag tror inte att Microsoft kommer kasta in handduken helt och hållet. De måste ha ett komplett ekosystem där deras användare kommer åt deras tjänster oavsett var de är eller vilken device de använder. Det finns redan idag en hel del bra och uppskattade appar från Microsoft, vilket tyder på att de satsar på rätt saker när det gäller mjukvara.

Hur framtiden ser ut vet ingen, men tydligt är iaf att hårdvara blir mindre, mer batterieffektiva och snabbare. Att anpassa sitt egna eller någon annans operativsystem till dessa enheter, oavsett om det är en bärbar dator, platta eller smartphone, är nyckeln för de stora jättarna att behålla oss användare inom sitt ekosystem.


Säg gärna vad du tycker!