email mail spotify-with-circle facebook github-with-circle google-with-circle instagram-with-circle linkedin-with-circle twitter-with-circle youtube-with-circle
:::: MENY ::::

Ekosystem och tjänster ska rädda Apple

Graf över Apples inkomster första kvartaler 2016. Inkomster från deras ekosystem står idag för knappt 12 % av den totala inkomsten. Apples kvartalsrapport som släpptes igår visade på en tydlig och tuff sanning: försäljningen av iPhone minskar för första gången någonsin och det går trögt med all försäljning på de viktigaste marknaderna. Är det ett trendbrott eller en trend? För att vända de dystra siffrorna krävs inte enbart en ny iPhone, utan även att deras ekosystem revolutioneras.

Dagens konkurrens i smartphone-segmentet gör att alla tillverkare, inte bara Apple, har en näst intill overklig press på sig att årligen leverera stora innovationer. Även om iPhone startade trenden så är de inte förarsätet just nu och under nästa stora presentation krävs det att Apple levererar något oväntat.

Nya iPhone SE tror jag kommer bli en succé. En snygg, snabb och kompetent telefon i en mindre form för de som inte vill betala skjortan för den senaste iPhone 6S eller kommande 7. De använder befintlig hårdvara och kommer därför tjäna mer per såld enhet. Trots det så räknar Apple med att inkomsten kommer sjunka än mer kommande kvartal.

En ljusglimt i rapporten var att tjänster nu genererar mer inkomster än försäljningen av datorer. Och även om den siffran är långt under förtjänsten från iPhone-försäljningen (6 miljarder USD jämfört med 33 miljarder USD) så tror jag att gapet kommer minska än mer kommande år. Att få in användarna i sitt egna ekosystem är nyckeln till att hålla inkomsterna höga. Och Apple är duktiga på just det – att låsa in sina användare. Är du väl inne i Apple-världen har du så mycket att vinna på genom att använda deras integrerade tjänster. Jag tycker inte de är bäst på allt, långt ifrån, men mycket fungerar smärtfritt.

Så om Apple ska lyckas vända den negativa trenden behöver de inte bara revolutionera med iPhone 7, de måste även uppdatera sitt ekosystem med så mycket bra funktioner att vi inte vill byta. Utmanande, minst sagt!

* Bild från The Guardian.


Säg gärna vad du tycker!